You are currently viewing עשייה בזמנים של חוסר מוטיבציה

עשייה בזמנים של חוסר מוטיבציה

היי אהובים

במאמר של השבוע בחרתי לדבר על עשייה בזמנים של חוסר מוטיבציה, נושא זה  בעצם מורכב משלושה נושאים משמעותיים כל אחד בנפרד, אך הם אפילו יותר משמעותיים כאשר הם משפיעים אחד על השני . הנושאים הם מוטיבציה, שחיקה, ועשייה. 

תקופות של חוסר מוטיבציה או תחושות של שחיקה הינן מנת חלקנו גם בימי שגרה, אך מהחוויה האישית שלי יחד עם האופן שבו אני תופסת את מציאות חייהם של רבים מקרוביי ואת התדר הכללי ששורר כאן בימים אלה, אין ספק שבימי מלחמה מקבלים שלושת הנושאים האלה תפנית משמעותית. התפנית מתבטאת לרוב בשני מישורים: הראשון הוא העוצמה של תחושות השחיקה שמתגברות, והשני הוא הצורך במשמעות שהולך וגובר גם הוא בימים בהם החיים שלנו הם כבר לא מה שהיו לפני השביעי באוקטובר. 

שחיקה וחוסר מוטיבציה- איך הן מתבטאות, איזו תפיסה עומדת מאחוריהן, ומה הן באות לסמן לנו

שחיקה וחוסר מוטיבציה מתבטאות בשלל דרכים. אם אתם חווים תחושה כללית של מיאוס ולא יודעים איך בדיוק להגדיר אותה, כנראה שאתם חווים שחיקה. נסו לראות עם כמה מן התיאורים הבאים אתם מזדהים:

  • תחושת עייפות תמידית.  

  • כאבים גופניים חריגים או החמרה של כאבים  קיימים. 

  • תחושה של מועקה, לחץ או חוסר חשק לגבי רוב או כל הדברים שאתם עושים, בין אם מדובר במטלות היום יום ובין אם מדובר בדברים שפעם היו מהנים עבורכם. 

  • תהיות וספקות לגבי המשמעות של הדברים שאתם עושים, לאן זה מביא אותי, ולמה אני טורח/ת בכלל?

  • מציאת קיצורי דרך בעשייה רק בשביל לסיים אותה. 

  • צורך מוגבר בתגמולים חיצוניים ממכרים, כדוגמתם של אכילה רגשית, אלכוהול,רשתות חברתיות ועוד, הגורמים לעיתים להתמהמהות משמעותית בביצוע המשימות והעשייה. 

תחושות של שחיקה וחוסר מוטיבציה הן דבר טבעי כי החיים תמיד יהיו מורכבים מגם וגם, התרגשות ושיעמום, , הנאה וחוסר הנאה. האיזון בין הנעים ללא נעים נעשה לרוב באופן טבעי, לכןהשאיפה להיות  24/7 בשמחה, תמיד בעניין או במה שאנחנו קוראים לו ׳אנרגיה גבוהה׳ לא פשוטה בכלל, ואפילו מאתגרת מאוד במצבים של אי ודאות או ל בתקופות של שחיקה מתגברת. 

לכן חשוב להבין את ההבדל בין צורך במנוחה לבין שחיקה, שכן צורך במנוחה הוא דבר קבוע שתמיד יהיה שם והוא הכרחי לשם התפקוד והבריאות שלנו. ואילו שחיקה היא תוצר של אי סיפוק מתמשך של הצרכים הגופניים, הנפשיים והרוחניים שלנו ואי הקשבה לסימנים של הגוף שלנו. על כן, היא אינה חייבת להיות קבועה, פשוט כי יש לה פיתרון- והוא סיפוק הצרכים הללו.

 אבל איך? הרי אם זה היה כל כך פשוט, כולנו היינו עושים את זה כבר מזמן. 

הריכוך והריפוי של תחושות השחיקה מקורן בהבנה של מה הן באות לסמן לנו. העולם שבחוץ תמיד יביא איתו עוד ועוד התמודדויות עליהן אין לנו שליטה או כמו שאני אוהבת להסתכל עליהם כהזדמנויות ללמידת העצמי. השליטה העיקרית שלנו היא במה שקורה אצלנו בפנים. איך נגיב, איך נרגיש ואיך זה ישפיע על התפקוד שלנו. לכן אנחנו נדרשים ללמוד כיצד לפתח את התבוננות על המצב והתאמת הקצב שלנו לתנועה המשתנה. למעשה הצורך האמיתי הוא בפיתוח היכולת להמשיך את החיים כפי שהם, מבלי לחוש בשחיקה. הדרך לעשות זאת טמונה בהבנה ששחיקה מתעוררת כאשר משהו בהתנהלות שלנו לא תואם את הצרכים שלנו .

  חקירה עצמית של הדבר הזה וההבנה הפשוטה של הצורך שלא מתממש ועל כן גורם לשחיקה, היא צעד ראשון ומשמעותי בריפוי. ברגע שהעלנו למודעות את הצורך שלא מתמלא, אנחנו כבר מנתבים את האנרגיה שלנו לצורך המילוי שלו. ברוב המקרים, לא צריך שינוי קיצוני על מנת לספק את הצורך הזה, בטח שלא במציאות החיצונית. עם כמה שזה נשמע אולי פשטני, לפעמים, צריך פשוט להעלות את הצורך הזה ולבקש למלא אותו. עצם ההכרה בצורך היא המפתח. משם, בשילוב עם עוד תובנות חשובות שתכף נדבר עליהן, הדרך לריפוי השחיקה מתקצרת משמעותית.

קבלו עכשיו ובחינם סדרת סרטוני הדרכה לחיים של בחירה חופשית

עשייה- ההכרח והמנוע לעשייה

אין מה לעשות- יש דברים שחייבים לעשות. ובתקופות של שחיקה, אין דבר קשה יותר מלעשות. זה כאילו המוח מסרב לתת לרגליים את הפקודה לקום ולידיים את הפקודה לפעול. הטריק שבלנטרל את התחושות הקשות שמונעות ממנו לעשות או לעשות ללא חשק, היא להבין את המשמעות והחשיבות בפעולה שאנחנו מתקשים לעשות, ברגע שניתן משמעות לפעולה זה יתן לנו את הכוח לקום ולבצע אותה. קחו לדוגמא הכנת ארוחת ערב, לפעמים העייפות מהיום הארוך מב4שת מאיתנו לנוח אך בו זמנית הצורך להכין את האוכל הוא בלתי נמנע, אז נעצור לרגע ונחשוב על הכנת ארוחת הערב כמתנה לגוף שלנו, אם נחשוב על המשפחה שלנו שתהנה ממנו, על הזמן המשפחתי שנחווה כשנאכל יחד כמשפחה, התחושה בגוף תשתנה לאט לאט ומעייפות חזקה נתחיל לחוות התרגשות ורצון לעשייה. אני אוהבת בזמנים כאלו לחפש מתכון למשהו שאני יודעת שהילדים מאוד יאהבו וקל להכנה וזה מדרבן אותי לקום ולעשות בשמחה למרות העייפות.

דבר נוסף שחשוב שנבין לגבי עשייה, היא שהתכלית שלה איננה תלויה תמיד רק בתועלת שהיא מביאה. אין דבר כזה משימות קטנות. ההפרדה שאנו נוטים לעשות בין עשייה משמעותית לעשייה לא משמעותית טמונה בכך שאנו נוטים לחשוב בצורה של הפרדה. אבל האמת היא שהחיים הם מכלול, והם מכילים בתוכם גם את זה וגם את זה. זה לא פשוט למצוא משמעות והנאה בכל עשייה אבל עלינו לזכור שכשאנו סובלים מהעשייה שלנו, סימן שקישרנו אותה למשהו אחר שגורם לנו סבל. העשייה עצמה היא רק עשייה, פעולה טכנית שאנחנו מבצעים באופן טכני. את התחושה שלה היא גורמת לנו, אנו מנכסים באמצעות המשמעות שאנו יוצקים לתוכה. 

צורך גובר במשמעות

בדבר אחד אין ספק- דווקא בזמן הזה אנחנו זקוקים למשמעות. אבל אז עולה השאלה האם תחושת משמעות היא תוצר של הנסיבות, או שמא דבר שביכולתנו ואולי אפילו באחריותנו ליצור? 

התשובה לשאלה הזו מקורה בדבר אחד, והיא העובדה שאין שום דבר שמבטיח שאם יהיה לנו אותו, הוא יתן לנו תחושת משמעות. משמעות נוצרת כאשר מערך הצרכים, האישיות, האמונות ותפיסת העולם שלנו נמצאים בהלימה או במימוש מסוימים עם המציאות. כך ניתן להבין כי הדברים המביאים אותנו לתחושת משמעות משתנים מאדם לאדם, בהתאם לאותו מערך. וזאת בדיוק הסיבה שחקירה עצמית שאותה מבקשת מאיתנו השחיקה לבצע חיונית גם להשגת תחושת המשמעות. 

 

חשוב להבין שמשמעות לא מתבטאת אך ורק בדברים גדולים להפך, היא לרוב נמצאת בדברים הקטנים והיומיומיים שאנו עושים. 

אני אוהבת לומר שהחיים כמו גידול ילדים, בניית עסק הם ריצה למרחקים ארוכים, נכון שלעיתים ישנם מקטעים שבהם אנחנו רצים מהר יותר "ספרינטים" אבל חשוב שבכל מקטע, לאחר כל יעד שהגענו אליו ניזכר במשמעות של מה שעשינו עד כה ומה החשיבות של המשך הדרך. רבים מאיתנו עוסקים בימים אלו בנושאים ברומו של עולם, כדוגמתם של שלום, פוליטיקה, סדר עולמי, ועוד. ל״אדם הפשוט״ שיושב בבית עלולה להיווצר התחושה כי בזמנים כל כך קריטיים החיים הקטנים שלו הם חסרי משמעות, או שלמעשים שלו אין השפעה על התמונה הגדולה. האמת היא, שבימים אלו ממש אנחנו נפרדים מעידן הנפרדות, בו אנו כאנושות מחכים למנהיג אחד שיושיע אותנו. אנו נמצאים בדיוק בשלב בו אנו מבינים, הלכה למעשה, שאנחנו המנהיגים של עצמנו, כל אחת ואחד מאיתנו. עניין זה יוצק משמעות רבה לכל דבר שאנו עושים ביום יום שלנו, ולו הכי קטן. כי כל דבר קטן כזה משפיע על דבר קטן אחר, ובשרשרת המעשים הללו נוצר בכל רגע העולם כפי שאנו מכירים אותו היום. ריפוי השחיקה לא נחוץ רק כדי שכל אחד ירגיש יותר טוב עם עצמו. הוא נחוץ כדי שנייצר בתוכנו ומחוצה לנו חיים משמעותיים לכולם. 

השורה התחתונה

בסופו של דבר וכמו תמיד, מה שאנחנו מדברים עליו באמת זו אהבה. שחיקה מסמנת לנו צורך בשינוי, והשינוי שמבקשת ממנו הנשמה בעזרת השחיקה יכול לצמוח אך ורק מתוך אהבה וחמלה. 

היו סקרנים לגבי השחיקה שלכם. התבוננו בעצמכם מבלי לשפוט. דעו שמסתתר מאחוריה כאב, ושלכאב הזה יש תרופה. צריך רק להבין מהי התרופה הזו, מה שמתקשר לצרכים הלא מסופקים שבפנים. זוהי הזדמנות בלתי רגילה לדיוק של כולנו ביחד, וגם כל אחד מאיתנו בנפרד, זקוקים עכשיו. זוהי עוד אבן חשובה בדרך, ולא גזירה הרת גורל. 

שתפו אותי  כאן בתגובות בתובנות שלכם לגבי המאמר הזה,  מה עוזר לכם להתמודד עם שחיקה? זכרו שהתשובות שלכם יכולות לתת רעיונות גם לאנשים אחרים .

שתהיה לנו שבת שלום 

עם בשורות טובות ומשמעות בעשייה היומיומית שלנו,

שלכם,

רקפת

מוזמנים לשתף חברים נוספים על ידי לחיצה על הכפתורים מטה

פייסבוק
וואטסאפ
טלגרם
טוייטר

מסרים

המסר השבועי 1.9.2024

מסר שבועי מפי האמהות והאבות בבריאה היי אהובים, הבוקר קיבלנו מסר עם תרגול חשוב מאוד כדי לקדם את השלום בעולם, דווקא בזמן הזה הגיעו האמהות

קרא עוד »

המסר השבועי 18.8.2024

מסר שבועי מפי ישויות אור בעלות אנרגיה זכרית היי אהובים, הבוקר הגיעו אלינו ישויות אור, שהסבירו למה לחיות על פי אידאולוגיה מסויימת מונע מאיתנו התחברות

קרא עוד »

המסר השבועי 11.8.24

מסר מפי האמהות מכל הדתות, יום ראשון, 11.8.2024 היי אהובים, הבוקר הגיעו אלינו אמהות מכל הדתות ודיברו איתנו על איך ההרמוניה נוצרת כשאנחנו מקשיבים לקול

קרא עוד »

המסר השבועי 4.8.24

המסר השבועי מפי המלאכים יום ראשון, 4.8.24 היי אהובים, הבוקר הגיע אלינו מסר מהמלאכים. הם דיברו איתנו על האנרגיות החדשות שמגיעות לכדור הארץ ולישראל, והדריכו

קרא עוד »

כתיבת תגובה